Zupy

Standardowe zupy są jednak nadal bardzo popularne i ciągle gotowane jeżeli już ktokolwiek chce dobrze zjeść. Dobra zupa powinna być dostosowana do drugiego dania, czyli nie może być jego częścią. Jeżeli na kolejne danie przygotowujemy sałatę z fasoli, zupa fasolowa nie musi mieć w tym wypadku miejsca. Oczywiście czasem się zdarza tzw. „tematyczny głód”. Jeżeli takowy pojawi się w związku z fasolą, to nic nas nie powstrzyma od zjedzenia zupy fasolowej i sałaty fasolowej na danie główne.

Ogólnie jednak w Polsce cieszymy się ogromnym zróżnicowaniem tematycznym i smakowym wśród zup.

Zwykłe polskie zupy są uwielbiane również za granicami naszego kraju. Chyba najbardziej popularną polską zupą, jaką gotuje się poza Polską, jest barszcz. Biały oraz czerwony traktowany jest jako przysmak obiadowy, delektują się nim osoby starsze oraz młodsze
podając go nie tylko od święta, ale również w dzień powszedni. Ogólnie nazwa „barszcz”

tyczy się wszystkich kwaskowatych i ostrych zup. W tej odmianie zup najciekawsze jest to, że są one zróżnicowane według regionów Polski. Jeżeli więc obcokrajowcy ulubią sobie barszcz na Śląsku, przyjeżdżając na Pomorze z pewnością będą z niepowodzeniem poszukiwali właśnie takiego smaku. Tak samo popularny jest również żurek, którego domowe przygotowanie trwa niecały tydzień. Dlatego coraz częściej kupowany jest jako produkt w proszku, a jego smak pozostaje cały czas niepowtarzalny.